Bilgisayar Mühendisliği mi Elektrik Elektronik Mühendisliği mi?

Bilgisayar Mühendisliği mi Elektrik Elektronik Mühendisliği mi?

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Mİ_(1)

İkisini de dene tarafını seç!Şaka bi yana deneme şansımız maalesef yok.Kimse ekstradan 4 yıl daha okumak istemez.İstese bile bu zor olur.Bu yüzden size bir kaç tavsiye vereceğim siz hangisine uygunsunuz onu seçeceksiniz.

Elektrik Elektronik kendim bitirdiğim için biraz daha ayrtılı vereceğim.Elektrik Elektronik çok kapsamlı bir meslektir.Ben Elektrik Elektronik Mühendisi olacam veya oldum demekle maalesef iş bitmiyor.Kendinizi bi alanda uzmanlaştırmanız gerekiyor.Elektrik Elektronikte kapsamı çok geniş bir bölümdür.Elektrik direklerinden yüksek gerilim hatlarına , ev elektrik tesisatından fabrika tesisatına , Otomatik makine kontrolunden robotlara , dronlardan görüntü işlemeye bir çok alanı bulunur.Okulda size sadece çok temelini vermeye çalışırlar.

Elektrik direkleri yüksek gerilim hatları biraz daha saha çıkmayı seven büyük matematiksel hesaplar içeren bir alandır. Temel hesaplar içeren devlet işlerinde daha çok ihtiyaç olan bir alandır. Tabi ki özel sektörüde mevcuttur. Bu alan kolay kolay sonu gelecek bir alan değildir elektriğin icatından sonra varola gelmiş bir ihtiyaçtır.

Ev ve fabrika elektrik tesisat çizimlerini üniversitede temel olarak veriliyor.Kendinizi bunun üzerinde geliştirdiğiniz zaman proje çizimlerine her zaman ihtiyaç olacaktır.Özel sektör ve devlet olarakta bu alanda iş bulma imkanınız vardır.

Bir sistemin otomatik çalışmasını sağlayan bir çok cihaz vardır.Buna biraz yazılımda giriyor açıkcası.Bunların genelde düşük gerilim ve akımlarda çalışan Elektronik kartlar vardır.Bunun temeli Elektronik derslerinde veriliyor.Buda geniş bir alan asansör kartlarından,transistör kartlarına, motor sürücülerden pic devrelerine bir çok kart bunların temelinden oluşuyor.Özel sektörde bu alan iş bulmak isterseniz kendinizi biraz daha fazla geliştirmeniz lazım diğer bölümler dışında.

Bir sistemin otomatik çalışmasını kumanda devreleri programlanabilir lojik kontroller(PLC) de sağlıyor.Kumanda devreleri ve PLC programla üniversitelerde giriş olarak Endüstriyel Otomasyon dersi adı altında veriliyor genelde.Eğer ilginizi çekerse bu alanda özel sektörde iş bulmanız hatta kendinizi geliştirdikten sonra kendi şirketini kurmanız daha kolaydır.Biz bu alanda çalışıyoruz.Ben ne kadar yazılım alanında ilerlesem de babam bu alanda Konya'da sayılı firmalardandır.(AYMOS OTOMASYON)

Robotik ise Elektrik Elektroniğin bir başka alanlarından biridir.Ülkemiz bu konuda biraz geri kaldığı için kendinizi bu konuda epey geliştirmeniz gerekecektir.Üniversitelerde Robotik adı altında veriliyor tabi üniversiteden üniversiteye göre değişiyor bu ders adları.Bu alan aslında ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu bir alandır.Diğer dünya ülkelerini yakalamak için bu alanda epey bir yol katetmemiz gerekmektedir.

Görüntü işleme çok geniş ve bir alandır.Kendi içinde daha da dallanabilir.Bu alan robotikte , otomasyonda ,tıbbi cihazlarda sıklıkla kullanılmaktadır.Üniversitede verdikleri giriş seviyelerinin yeterli olmadığını düşünmekteyim.Bu alan ülkemizin yine gelişmiş ülkelerden geri kaldığı bir başka alandır.İş imkanı kendinizi geliştirdiğiniz müddetçe çok geniş olacaktır.

Elektrik Elektroniğe fazlaca uzattık.Geçelim bilgisayar mühendisliğine.

Bilgisayar Mühendisliği yazılıma dayalı bir bölümdür.Kendi içindeki alanlara okumadığım için hakim değilim.Ama orada da php,html,arduino ,c , java gibi bir çok yazılım dilini Elektrik Elektroniğe göre daha iyi seviyede göstermektedir.Web tasarım ve web sitesi yazılımlarına merakınız varsa da bu bölümü tercih etmelisiniz.Eğer kod yazmaya ilginiz varsa size tavsiyem Bilgisayar Mühendisliği olacaktır.Her tamamladığınız kod satırı sizi mutlu ediyorsa doğru yoldasınız.Birde bir şeyle uğraşmayı bir şeyin üzerine gitmeyi seviyorsanız buda size avantaj sağlıyacaktır.Ben bir yazılıma koda uğraşırken bir şeyi yapamadığımda araştırmak onu bulmak hoşuma gider.Bıkmam ve belki günlerce araştırırım.Bunu S7-1200 ile telefonu haberleştirmeye çalışırken fark ettim ki kodlama benim ilgimi çekiyor, hata almaktan bıkmıyorum ve bununla uğramaktan zevk alıyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse ilginiz varsa kodlamaya Bilgisayar mühendisliğini tavsiye ederim.Ama yukarıda bahsettiklerim ilginizi çektiyse Elektrik Elektroniği tercih edin.Karar size kalmıl her şeyden önce gideceğiniz üniversitenin kalitesini araştırın.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.Sorularınız varsa iletişime geçmekten çekinmeyin.

Yazar : Osman Bahadır Aydoğdu

Hakkında : Selçuk Elektrik Elektronik Müh. mezunu.Aymos Otomasyonun Aysoft Bilişim bölümünde yönetici olarak çalışmaktadır.

İletişim : [email protected]

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp